De geschiedenis van tafelvoetbal

De geschiedenis van tafelvoetbal

0 reactie minuten lezen

De geschiedenis van tafelvoetbal

Tafelvoetbal is een spel dat de laatste periode sterk in populariteit is toegenomen. Deze groeiende interesse wil niet zeggen dat het een relatief nieuw spel is. Het tegendeel is zelfs waar! Het verhaal over de geschiedenis van tafelvoetbal brengt ons terug naar de negentiende eeuw en brengt ons terug naar Zuid Europa. over de exacte locatie bestaan verschillende verhalen.

 

Lucien Rosengart de ontwerper van de eerste voetbaltafel?

 

Er gaan verschillende verhalen de ronde over de geschiedenis van tafelvoetbal. Het exacte verhaal zullen we wellicht nooit weten maar beide verhalen klinken als zeer aannemelijk. De meeste historici zijn het erover eens dat de Fransman Lucien Rosengart het eerste tafelvoetbalspel heeft ontwikkeld. Hij verdiende als uitvinder veel geld met ingenieuze ideeën.

Onder andere de minicar, voorwielaandrijving en de veiligheidsgordel zijn uitvindingen die deze Fransman geïntroduceerd heeft. Ook de Babyfoot-tafelvoetbaltafel zou door hem ontwikkeld zijn om iets gezelligs te kunnen doen met zijn collega’s tijdens de pauze.

 

Is de Spanjaard Alexander de Finisterre de bedenker van tafelvoetbal?

Een andere versie over de geschiedenis van tafelvoetbal is dat de Spanjaard Alexander de Finisterre de bedenker is van tafelvoetbal. Hij zou dit spel bedacht en ontwikkeld hebben toen hij in het ziekenhuis lag om te herstellen van zijn verwondingen die hij had opgelopen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Dit sluit aan op het verhaal dat het spel werd ingezet tijdens de oorlog om de oog-handcoördinatie van de oorlogsveteranen te verbeteren tijdens het revalideren.

Wie heeft het patent op tafelvoetbal?

Een opvallende voetnoot in de geschiedenis van tafelvoetbal is dat er slechts één keer een patent hierop is aangevraagd en afgegeven. Dit patent is echter niet aangevraagd in Frankrijk of Spanje. Harold Thornton, een supporter van Tottenham Hotspur, kwam in 1921 op dit slimme idee na het bezoeken van een wedstrijd van zijn favoriete club. Een luciferdoosje en de bijbehorende lucifers brachten hem op dit idee. Zijn oom bracht het spelidee naar Amerika waar het verder werd ontwikkeld. Heeft het huidige tafelvoetbal hiermee Engels/Amerikaanse roots? Niemand kan je met zekerheid het antwoord zeggen. Als je het in Frankrijk, Spanje of Engeland zou vragen, zijn ze echter er van overtuigd dat het spel in hun land is ontwikkeld! 

Het leuke aan het feit dat diverse partijen (landen) zichzelf graag de eer geven als ontwikkelaar van de voetbaltafel, is dat dit een bewijs is dat het een goed is. Het gebeurt nog altijd met regelmaat dat partijen claimen iets uitgevonden of ontwikkeld te hebben als iets blijkt aan te slaan. Dat tafelvoetbal ook enorm is aangeslagen blijkt dus uit de groeiende interesse hierin. In vele landen wordt het spel op recreatief niveau gespeeld en worden er toernooien en/of competities gespeeld. 

Geschiedenis van tafelvoetbal in Nederland

De International Table Soccer Federation (ITSF) is in 2002 opgericht. Hiermee kwam er één lijn in de officiële tafelvoetbal reglementen. Rond de 50 landen zijn lid van de ITSF, waaronder Nederland. In ons land werd tafelvoetbal in de jaren 60 vooral gespeeld in de zuidelijke provincies. Tegenwoordig wordt het spel ook gespeeld in andere delen van het land en kent Nederland vele tientallen tafelvoetbal verenigingen. De Tafelvoetbal Federatie Nederland (TFN) is de overkoepelende organisatie hiervan. Ook in Nederland wordt op competitieniveau tafelvoetbal gespeeld en kun je deelnemen aan toernooien. 

Heb je ook interesse om dit tijdloze spel te spelen? Voetbaltafelwinkel.nl heeft een ruim assortiment aan voetbaltafels. Voor iedere wens en budget op dit gebied hebben we een mooie invulling. Kijk gerust rond in ons aanbod of neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen over voetbaltafels. We helpen je graag verder bij het maken van je keuze.

Delen
ReactiesBekijk reacties op "De geschiedenis van tafelvoetbal"Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »