Wat is het verschil tussen een wedstrijd voetbaltafel en een gewone voetbaltafel?

Wat is het verschil tussen een wedstrijd voetbaltafel en een gewone voetbaltafel?

0 reactie minuten lezen

Wat is het verschil tussen een wedstrijd voetbaltafel en een gewone voetbaltafel?

De eerste keuze die je voor jezelf moet maken bij het kopen van een voetbaltafel, is de overweging tussen een wedstrijd voetbaltafel en een gewone voetbaltafel. Het verschil tussen een wedstrijd voetbaltafel en een gewone voetbaltafel heeft voornamelijk betrekking op de afmeting en vormgeving van de tafels. 

Zie jij tafelvoetbal als sport of een spelletje?

Als je een voetbaltafel gaat kopen, moet je voor jezelf eerst even bepalen of je tafelvoetbal ziet als sport of als een spelletje. Als dit laatste het geval is, heb je letterlijk meer ruimte om een voetbaltafel te kopen die past in je ruimte en bij het niveau van de spelers. Als je tafelvoetbal ziet als een sport en competitie of toernooien gaat spelen (of misschien wel organiseren) is er geen sprake van spelregels maar van wedstrijdregels. In dit reglement staat precies omschreven waar een wedstrijd voetbaltafel aan moet voldoen.

Afmetingen wedstrijd voetbaltafel volgens reglement van de ITSF

De grote internationale toernooien worden gespeeld volgens de eenduidige regels van het ITSF, de International Table Soccer Federation. Deze internationale tafelvoetbal bond schrijft uiteraard ook voor wat de afmetingen moeten zijn van een wedstrijd voetbaltafel:

Een wedstrijd voetbaltafel is 120 centimeter lang en 70,5 centimeter breed. Het gaat hierbij alleen om de afmeting van het veld en niet om de totale afmeting. Er wordt gespeeld op een hoogte van 91 cm. Het doel is 21,2725 breed en staven zitten ongeveer 15 centimeter uit elkaar. In het reglement staat verder te lezen dat de tafel perfect waterpas moet staan en dat de stangen uiteraard recht moeten zijn en niet stroef mogen draaien. Hoewel dit logisch lijkt, zie je dit soort zaken wel bij de wat voordelige tafelvoetbaltafels die bestemd zijn voor recreatief gebruik. Uiteraard mag er bij een wedstrijd voetbaltafel uiteraard niet aan de spelers worden geschaafd of gezaagd. Een blessurebehandeling met een stukje duct tape is uiteraard niet toegestaan. Ook de glasplaat moet uiteraard onbeschadigd zijn.

Wat voor soort kast wordt gebruikt bij officiële tafelvoetbal wedstrijden?

Vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg wordt van oudsher veelvuldig tafelvoetbalcompetitie gespeeld en wel op de authentieke manier. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van houten kasten. Dit zijn de kasten die voorzien zijn van houten poppen en kurken balletjes. Deze zijn echter langzaam aan het verdwijnen.

Tegenwoordig wordt er veel gespeeld op kunststof tafelvoetbaltafels. Vaak MDF tafels voorzien van een HPL kunststof bescherming. De tafels van dit materiaal zijn voorzien van kunststof poppen en kunststof ballen.

Bekijk hier de wedstrijdtafels in ons assortiment.

 

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Wat is het verschil tussen een wedstrijd voetbaltafel en een gewone voetbaltafel?"Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »