Wat zijn de spelregels van tafelvoetbal?

Wat zijn de spelregels van tafelvoetbal?

0 reactie minuten lezen

Wat zijn de spelregels van tafelvoetbal?

Zoals bij ieder spel gelden er ook spelregels bij het spelen van tafelvoetbal. Bij de grote toernooien wordt het spelletje gespeeld volgens de regels die opgesteld zijn door de International Table Soccer Federation (ITSF). In Nederland zie je echter dat het spelletje op verschillende manieren wordt gespeeld. Waar let de scheidsrechter allemaal op? Wij nemen de belangrijkste spelregels van tafelvoetbal met je door.

Op deze manier moet het tafelvoetbalspel worden gespeeld

Als op recreatief niveau (op de camping, thuis of in een kantine) het tafelvoetbalspel wordt gespeeld, zie je vaak dat de persoon of personen die als eerste 10 doelpunten heeft gescoord als winnaar wordt aangewezen. Een officiële wedstrijd gaat over maar liefst 30 gescoorde ballen. Dit is goed te verklaren want bij dit soort wedstrijden gaat het er sneller aan toe. Net als in een “gewone” voetbalwedstrijd moet er gewisseld worden van kant. Dit gebeurt na de 15e gescoorde bal. Bij een officiële wedstrijd kan er geen sprake zijn van een gelijkspel. Bij een stand van 15-15 zal er een verlenging plaatsvinden. Deze verlenging kan kort maar krachtig zijn en wordt gespeeld volgens het “sudden-death” principe. De persoon of het team dat als eerste een goal maakt (het 16e doelpunt bereikt) wordt uitgeroepen als winnaar van de wedstrijd.

Deze trucs mogen niet bij tafelvoetbal

Er zijn een aantal trucs die zeer verleidelijk zijn maar die toch echt niet mogen. Even op adem komen om de bal wat langer onder de stang vast te houden is bijvoorbeeld niet toegestaan. Na 20 seconden moet de bal worden afgestaan aan de laatste rij spelers van de andere partij. Bij een officiële wedstrijd heb je wel het recht om 2 keer een time-out van één minuut aan te vragen.  

Ook bij het tafelvoetbal kan er een penalty worden uitgedeeld. Bij een officiële wedstrijd zal de scheidsrechter hier onherroepelijk in zijn bij het 360 graden ronddraaien van de stang, het “toevallig” blazen om de bal de juiste richting op te brengen of bij het beroeren van de bal met de hand. De middelste pop van de vijfde stang is verantwoordelijk voor het nemen van de strafschop. Er moet in een keer geschoten worden. De andere stangen worden hierbij in een horizontale stand gezet.

De spelregel bij het tafelvoetbal die in Nederland verschilt per regio

In Nederland is het spelen van tafelvoetbal sterk in opkomst. De Nederlandse tafelvoetbal cultuur werd in het verleden vooral vormgegeven in de provincies Limburg en Noord-Brabant. Tegenwoordig verspreidt de populariteit zich steeds meer naar de Randstad en het oosten van ons land. In de zuidelijke gebieden wordt tafelvoetbal voornamelijk gespeeld volgens de hierboven weergegeven regels van de ITSF. In de Randstad is dit niet altijd het geval. Er is immers een spelregel bij het tafelvoetbal die in Nederland verschilt per regio. Deze spelregel heeft betrekking op het scoren. In de Randstad mag je niet via de tegenstander of via de zijkant van de kast scoren. Het is hier ook niet toegestaan om met een van de 5 poppen die bevestigd zijn aan de middenstang te scoren, met uitzondering van penalty’s. 

Officiële reglement van tafelvoetbal met betrekking tot de tafel zelf

Als je in het officiële reglement van tafelvoetbal met betrekking tot de tafel zelf kijkt, zie je diverse eisen die aan de tafel zelf gesteld worden. Hierin staat uiteraard dat de tafel volledig waterpas en vast moet staan maar ook dat de stangen van goede kwaliteit zijn, de poppen hun originele vorm moeten hebben en dat de glasplaat schoon en onbeschadigd moet zijn. 

Uit het bovenstaande kun je opmaken dat de kwaliteit van de voetbaltafel van groot belang is. Dit is juist één van de belangrijke factoren waarop wij van voetbaltafelwinkel.nl ons aanbod samenstellen. Je vindt bij ons voetbaltafels van de topmerken op dit gebied. Door te kiezen voor een van deze tafels weet je zeker dat je lang plezier zult hebben van de tafel en dat het spelletje volgens de spelregels van tafelvoetbal kan worden gespeeld.

Heb je vragen over onze voetbaltafels of kunnen wij je helpen met persoonlijk advies? 

Neem dan gerust contact op met een van onze adviseursen maak gebruik van onze ruime ervaring en uitstekende vakkundigheid op dit gebied. 

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Wat zijn de spelregels van tafelvoetbal?"Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »