Welke afmetingen heeft een voetbaltafel?

Welke afmetingen heeft een voetbaltafel?

0 reactie minuten lezen

Omdat we regelmatig de vraag krijgen over de afmetingen van een voetbaltafel, is het de hoogste tijd om hier eens dieper op in te gaan en er een artikel over te schrijven. Op basis van dit artikel kun je bepalen hoeveel ruimte je moet vrijmaken om tafelvoetbal te kunnen spelen. Daarnaast delen we in dit artikel nog veel meer andere leuke informatie over dit onderwerp.    

Tafelvoetbal, een sport of een spelletje? 

Een voetbaltafel kan voor urenlang speelplezier zorgen. Veel mensen vragen zich af of tafelvoetbal een sport of een spelletje is. Dit is niet zo’n gekke vraag, waarop je eigenlijk ook géén antwoord zult vinden als je de grote (online) encyclopedieën erop na slaat. Tafelvoetbal wordt op Wikipedia als volgt omschreven: 

”Tafelvoetbal is een spel waarbij op een tafel met opstaande randen, een voetbalwedstrijd wordt gespeeld met twee partijen van elf houten of kunststof pionnen die met ijzeren stangen aan de zijkanten van de tafel zijn verbonden”. Verder op in het artikel wordt er geschreven over “de ontwikkeling van de tafelvoetbal sport”

Het antwoord op de vraag ligt dus bij de gebruiker. Je kunt tafelvoetbal op geheel recreatieve basis spelen bij je thuis, in de kantine, in het café, in het buurthuis, op scholen, op de camping, op het werk en zelfs buiten. Je kunt er ook voor kiezen om deel te nemen aan officiële wedstrijden en er een sport van maken. In dit opzicht toont tafelvoetbal veel gelijkenissen met een sport/ spel als biljarten of darts. 

Maatvoering van een voetbaltafel

Je benadering met betrekking tot tafelvoetbal heeft uiteraard veel invloed op je keuze voor een voetbaltafel. Als je tafelvoetbal ziet als spel, heb je uiteraard erg veel (letterlijke) ruimte om te beslissen over de spelregels. Je hebt dan ook volledige vrijheid om de maatvoering van een voetbaltafel zelf te bepalen. Je kunt dit dus aanpassen op je beschikbare ruimte. 

Om je een beetje op weg te helpen is het misschien interessant om de maatvoering van een gemiddelde voetbaltafel te weten. Deze is 142 centimeter lang, 76 centimeter breed en heeft een hoogte van 91 centimeter. 

Voor de echte liefhebbers die alles over tafelvoetbal willen weten het volgende:

Het doel is 21,2725 breed en de staven zitten ongeveer 15 centimeter uit elkaar.

afmeting voetbaltafel

De juiste lengte- en breedtemaat van een voetbaltafel, de officiële afmeting

Als je tafelvoetbal echt als sport gaat zien en mee gaat doen aan officiële wedstrijden, zijn de regels uiteraard minder vrijblijvend. De term “spelregels” veranderd dan in “wedstrijdregels”. Dit heeft ook betrekking op de lengte- en breedtemaat van een voetbaltafel. Het is in dit opzicht interessant om te weten dat de grote internationale toernooien worden gespeeld volgens de eenduidige regels van het ITSF. Deze letters staan voor International Table Soccer Federation (de internationale tafelvoetbal bond). 

De ITSF heeft uiteraard ook een officiële afmeting van een voetbaltafel vastgesteld. Dit wordt door veel mensen gezien als de juiste lengte- en breedtemaat van een voetbaltafel. Deze is 120 centimeter lang en 70,5 centimeter breed. Het gaat hierbij alleen om de afmeting van het veld en niet om de totale afmeting.

Andere regels van het tafelvoetbal, naast het formaat van een voetbaltafel

Uiteraard heeft het ITSF nog een aantal andere regels vastgesteld, naast het formaat van een voetbaltafel. Dit is wel handig, want alleen al in Nederland wordt tafelvoetbal op verschillende manieren (met verschillende regels) en op verschillende velden gespeeld. In de Randstad wordt er voornamelijk met poppen en een bal van kunststof gespeeld. In het zuiden van het land wordt er echter nog veelvuldig gemaakt van de traditionele manier, met houten poppen en een bal van kurk. Door de opkomst van het “sportieve element” van de internationale tafelvoetbalbond verdwijnen deze tafels echter steeds meer. Voor de officiële wedstrijden wordt er gebruik gemaakt van een kunststof tafel. Voor de “houten spelers” zijn er andere spelregels opgesteld. 

Overigens is het opvallend dat er in de zuidelijke provincies nog veel authentieke tafels te vinden zijn, terwijl dit juist het gebied is waar je moet zijn als je op competitieniveau tafelvoetbal wordt gespeeld. In de provincies Noord-Brabant en Limburg wordt deze sport al sinds de jaren zestig gespeeld terwijl in andere gebieden van ons land het tafelvoetbal nog wordt gezien als spel voor in de kroeg of kantine.       

Ook de regels met betrekking tot het toekennen van meer punten bij scoren van de keeper en bij een klinker (als de bal terugkaatst uit het doel) kunnen worden gezien als onofficiële regels die zelfs per regio kunnen verschillen. 

Hoeveel ruimte is er nodig óm een voetbaltafel?

Hebben we je enthousiast gemaakt en wil je ook de beschikking hebben over een voetbaltafel? Je zult hier wat ruimte voor vrij moeten maken maar de hoeveelheid ruimte die je hiervoor tot je beschikking moet hebben valt in de praktijk reuze mee!  

Uit de bovenstaande tekst zul je ongetwijfeld kunnen opmaken dat het lastig is om een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel ruimte je nodig hebt voor een voetbaltafel. Het is uiteraard belangrijk dat de spelers voldoende ruimte om de tafel tot hun beschikking hebben zodat ze niet gehinderd worden gedurende de wedstrijd. Hou hierbij ook uiteraard rekening met het uitschuiven van de stangen. 

Hou de volgende stelregel hierbij aan:
Een standaard tafel van ca. 0,75 x 1,5m heeft een oppervlak van 2 x 2.5 m nodig. 

Plaatsen van een voetbaltafel (van iedere afmeting)

Uiteraard vraagt het plaatsen van een voetbaltafel wel enige zorgvuldigheid. Om tafelvoetbal goed (en eerlijk) te kunnen spelen, dient de tafel volledig waterpas geplaatst te worden. Dit is echt millimeterwerk! Om dit vast te stellen kun je uiteraard de bal in dit stadium al het werk laten doen. Deze bal mag niet uit zichzelf rollen als deze op de tafel geplaatst wordt.

Als je het lastig vindt om een voetbaltafel op de juiste manier te plaatsen kun je gebruik maken van onze voetbaltafel montageservice. Voor slechts een kleine meerprijs zorgen wij ervoor dat de voetbaltafel op de juiste manier in elkaar wordt gezet en volledig waterpas voor u klaar staat als de wedstrijd gaat beginnen!

Weet u al welk veld u wilt (laten) neerzetten?

Wij zijn al 15 jaar dé specialist in voetbaltafels. Bij ons heeft u keuze uit het grootste assortiment op dit gebied. U kunt bij ons terecht voor voetbaltafels van de officiële afmeting maar ook voor “velden” van een andere maatvoering. Wij zijn dan ook de grootste aanbieder in voetbaltafels van de Benelux. 

Kunnen wij u helpen met persoonlijke advies?
Neem dan gerust contact met ons op.
Onze adviseurs helpen u graag verder. 

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Welke afmetingen heeft een voetbaltafel?"Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »