Tafelvoetbal: goed voor uren speelplezier

Tafelvoetbal: goed voor uren speelplezier

0 reactie minuten lezen

Een potje tafelvoetballen: bekend bij jong en oud

Het spel is eigenlijk heel eenvoudig: een voetbalmatch wordt gespeeld tussen twee ploegen van telkens 11 voetballertjes. De tafel is eigenlijk een soort bak met op de bodem een speelveld. De 22 voetballertjes zijn pionnen in hout of kunststof die in een bepaalde opstelling aan metalen baren zijn bevestigd. Elke ploeg heeft een doelman, twee verdedigers, drie aanvallers en ook vijf middenvelders. Door aan de handvatten van de baren die uit de tafel komen te draaien, kunnen de spelers de pionnen laten bewegen. De bedoeling is om met de voetballertjes de bal, in kunststof of kurk, over het veld te schoppen, richting doel en te scoren.

Faiplay bij tafelvoetbal: de regels volgen

Tafelvoetbal kan worden gespeeld met twee of met vier spelers. De spelregels zijn bij de beide varianten hetzelfde, alleen bedient elke speler bij twee tegen twee, twee stangen. Bij een tegen een bedient elke speler alle baren van zijn ploeg. Op de bovenzijde van de tafel, meestal achter de goal, zit het scorebord. Meestal is dit een eenvoudig metalen baartje waar verschuifbare blokjes opzitten. Op de blokjes staan de cijfers van 0 tot 9.

Elke wedstrijd begint wanneer het balletje in het spel gebracht wordt. Meestal bestaat een wedstrijd uit 9 sets. Elke set bestaat uit het spelen van twee keer 10 balletjes. Wanneer een ploeg een score van 10 heeft behaald, wordt er gewisseld van kant. De speler, of de spelers wanneer je twee tegen twee speelt, die het eerst een puntenaantal van 11 bij elkaar kan scoren, wint de set.

Extra’s

Het laten draaien van de baren is niet toegelaten. Net zoals het vastklemmen van de bal met een van de pionnen.
Wanneer je er in slaagt om de keeper te laten scoren en de bal heeft daarbij geen enkele andere speler noch de rand aangeraakt, dan scoor je meteen twee punten. Je scoort een klinker wanneer het balletje in de goal gaat en er terug uitrolt. Een klinker is drie punten waard. Een megascore van vijf punten kun je behalen door een combinatie van de twee: een keeperklinker.

De basis van het spel is dan wel hetzelfde, toch kunnen er verschillen in puntentelling optreden die variëren van regio tot regio. Zo worden in bepaalde regio’s doelpunten die werden gescoord met de middelste baar met vijf voetballertjes, afgekeurd. In andere regio’s kun je dan weer enkel scoren van op deze stang.

Een stukje geschiedenis: waar komt het tafelvoetbalspel vandaan?

De Franse autoproducent Lucien Rosengart hield zich als ingenieur ook bezig met uitvinden. Rosengart is de bedenker van de veiligheidsgordel, de voorwielaandrijving en ook van de tafelvoetbaltafel.
Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog won het spel aan populariteit. Het werd dan ook vaak gebruikt bij militairen die tijdens het krijgsgewoel gewond waren geraakt. Naast een leuke manier om te ontspannen, droeg een spelletje tafelvoetbal trouwens bij aan hun revalidatie. Tafelvoetbal verbetert de oog-handcoördinatie en traint de armspieren.

Tafelvoetbal op hoog niveau

Tafelvoetbal wordt door velen niet als ‘echte’ sport aanzien, maar toch worden er toernooien georganiseerd. Zelfs op internationaal niveau worden competities gespeeld. Op deze internationale wedstrijden hanteert men de regelgeving van de ITSF: de International Table Soccer Federation.

Wanneer je wil deelnemen aan competities, dan is het inschrijven bij de Tafelvoetbalbond het eerste wat je moet doen. In Vlaanderen heeft elke provincie een aparte bond. De wedstrijden en ook de bekercompetitie worden op provinciaal niveau gespeeld. Nederlandse spelers kunnen aansluiten bij de Nederlandse Tafel Voetbal Bond, de NTVB. Om alle spelers de kans te geven om op een eerlijke manier aan de competitie te kunnen deelnemen, werkt men op basis van vier rankings: een categorie voor heren, een categorie voor vrouwen, een voor de junioren en tenslotte een categorie voor wie ouder is dan 50 jaar, de senioren. Op basis van deze ranglijsten kunnen spelers deelnemen aan verschillende nationale en internationale wedstrijden. Meestal worden ploegen gevormd en nemen deze ploegen het tegen elkaar op in een spannende competitie.

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Tafelvoetbal: goed voor uren speelplezier"Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »